Wednesday, 18 November 2015

KENAPA KORANG "WAJIB" AMBIL SUPLIMEN?


Husna nak ajak korang yang sihat makin sihat
Yang tak sihat start make a journey to SIHAT..
.
Boleh kan?
Untuk sihat perkara yang korang wajib take care ialah pemakanan (cara makan).
Korang tau tak? Keadaan tubuh yang normal memerlukan sebanyak 40 jenis nutrient yang diperlukan untuk SIHAT setiap hari. Bumi kita dah tersedia dengan kesemua jenis nutrient (galian dan vitamin) bermula dari vitamin A-Z. Peranan kita hanya memanfaatkan kurniaan yang dah ada kat bumi ni sebaiknya.



Untuk membentuk organisma sihat, SEL perlu sihat. Kalau kita makan tapi bukan apa yang tubuh perlukan maka kita akan keep nak makan sebab sel masih tidak menerima makanan yang sepatutnya.
Tu yang susah nak KURUS. Bila sel dah kenyang barulah organisma juga kenyang. Sel-sel memerlukan makanan protein untuk membahagi dengan sempurna dan "bahagia". Manakala tisu memerlukan perlindungan untuk terus berkembang dengan sihat. Organ juga memerlukan tenaga masing-masing untuk menjalankan fungsi dengan lancar. Kesimpulannya tubuh harus menerima makanan masing-masin untuk membentuk dan membesar dengan sihat.
Apatah lagi dengan beberapa faktor seperti pencemaran, toksik, pendedahan kepada radikal bebas, racun, bahan kimia dan sebagainya menyebabkan tubuh kita memerlukan "extra food and care". Then sape lagi yang nak jaga diri kita selain diri kita sendiri kan?
Husna tak nafikan korang boleh ambil melalui pemakanan setiap hari. Nasi, telur, ayam, ikan, daging, sayuran, buahan, jus, air dan sebagainya. Tapi cukup ke? Korang pernah terfikir tak anda mungkin makan HAMPAS NUTRIENT (GALIAN & VITAMIN) sahaja. setiap hari. Jadi apa yang korang bekal untuk tubuh korang?
Apa itu HAMPAS NUTRIENT?
Apabila makanan yang korang makan tu dah hilang khasiat & kebaikan. Contohnya sayuran dan buahan yang terdedah kepada semburan racun. 
Korang rasa la kan berapa peratus nutrient yang tinggal dalam jangka masa sayuran dan buahan tu membesar dalam masa sama disembur racun. 
Korang rasa la kan berapa peratus protein yang tinggal dalam telur apabila telur telah dimasak sedangkan kita maklum protein senang termusnah apalagi terdedah kepada tenaga haba tinggi semasa proses memasak.
Korang rasa la kan berapa banyak Vitamin B yang tertinggal dalam badan kita setelah kita terdedah kepada banyak faktor pencemaran dan radikal bebas. Sedangkan badan kita amat memerlukan Vitamin B untuk saraf, kulit, emosi dan banyak lagi. p/s: Vitamin B bersifat mudah termusnah.
Pernah dengar tak " most of us eat crap...." dengar macam kasar kan tapi hakikatnya itulah yang kita lakukan.. kesian kan diri kita..
Fikir-fikirkan apa yang korang harus buat untuk menyokong tubuh dapat berfungsi dengan sempurna malah bebas any penyakit. Mulakan langkah dengan pengambilan supplement atau pastikan korang cukupkan 40 nutrient dalam pemakanan harian korang? Korang pilih untuk diri korang...



No comments:

Post a Comment