Monday, 16 November 2015

KENAPA PENGHIDAP DIABETES CEPAT PENAT?

Diabetes ialah gejala kadar gula/glukos dalam darah yang sangat tinggi. Namun kenapa kita memanggilnya kencing manis? Kerana peningkatan tahap glukosa dalam darah (hiperglisemia)  yang menyebabkan kepada "pertumpahan" glukosa kedalam air kencing. 

Secara normalnya insulin berfungsi untuk menormalkan paras glukosa dengan menggalakkan pengambilan glukosa oleh sel-sel badan. Namun bagi penghidap kencing manis ketiadaan atau kekurangan tindak balas insulin akan menyebabkan hiperglisemia. Atau glukosa tidak dapat dihancurkan malah terkumpul dalam darah.

Diabetes boleh dikawal malah jika anda konsisten menjaga pemakanan diabetes juga mampu sembuh!





Simptom-simpton penyakit diabetes:

1. Jumlah glukosa yang tinggi akan menyebabkan peningkatan pengeluaran air kencing. Jika dibiarkan tanpa rawatan atau tindakan kawalan ia akan mengakibatkan dehidrasi - iaitu tubuh akan kekurangan air. 

Based on previous post Husna ada mention kesan kekurangan air oleh badan kita. KLIK SINI untuk info lebih lanjut. 

2. Disebabkan dehidrasi, penghidap kencing manis kerap berasa dahaga.

3.Penglihatan makin kabur

4.Luka susah sembuh dan kadang-kadang melarat.

5.Kelesuan dan keletihan melampau.

Ok for this post Husna nak bincangkan lebih lanjut simpton yang kelima iaitu kenapa penghidap kencing manis cenderung untuk rasa letih dan lesu yang melampau walaupun tanpa lakukan apa-apa aktiviti atau kerja?

Just a simple understanding dan anda boleh faham dan fikir ikut logik..ok dah ready nak tahu puncanya?

Ok kita sedia tahu kan? Penghidap KENCING MANIS mempunyai KADAR GLUKOSA YANG TINGGI DALAM DARAH. 


GLUKOSA TINGGI ↦ KENCING MANIS

Glukosa sepatutnya dipecahkan untuk menghasilkan TENAGA, namun bagi penghidap kencing
manis GLUKOSA tidak dapat dipecahkan kerana kekurangan atau ketiadaan Vitamin B Komplek yang cukup oleh tubuh. 


Vitamin B Komplek merupakan sejenis vitamin yang sangat mudah termusnah. Contonya ia lebih mudah termusnah apabila terdedah kepada cahaya matahari, pencemaran udara, toksik daripada pemakanan, bahan-bahan kimia dan sebagainya. 

Apabila tubuh kekurangan Vitamin B Komplek maka lebih banyak glukosa tersimpan dalam darah seterusnya menyebabkan peningkatan tahap glukosa. Maksudnya proses pemecahan glukos tak jadi dan jugak proses penukaran tenaga pun tak dapat dilakukan. Apa yang jadi akhirnya menyebabkan kencing manis atau Diabetes. Sebab glukos terkumpul.

Kesimpulannya apabila apabila glukosa tidak menerima agen pemecahnya iaitu Vitamin B Komplek dan  Glukosa tak dapat dipecahkan maka tenaga tidak terhasil. Jadi anda akan merasa LETIH & LESU. 


Kenapa B Komplek?
Kerana B Komplek bertindak sebagai pembekalan tenaga untuk memecahkan GLUKOSA seterusnya ditukarkan kepada TENAGA.

KARBOHIDRAT/LEMAK/PROTEIN↦GLUKOSA  B Complex ↦Tenaga


Ciri-ciri Vitamin B Komplek paling lengkap

  • thiamin (vitamin B1)
  • riboflavin (vitamin B2)
  • niacin (vitamin B3)
  • pantothenic acid
  • vitamin B6
  • biotin (vitamin B7) 
  • folic acid
  • vitamin B12
TIP:
Sebelum beli mana-mana Vitamin B Komplek check dulu kandungannya, kalau ada 8 jenis Vitamin B yang kat atas tu maksudnya Vitamin B anda lengkap. Namun kebanyakan Vitamin B yang dijual dipasaran tidak lengkap mean tak cukup pun kelapan-lapan jenis Vitamin B dalam satu tablet. Dan biasanya anda perlu ambik asing-asing antara Vitamin B Folik Asid dan Vitamin B Biotin. 

Kenapa kebanyakan Vitamin B Komplek dipasaran tak lengkap (normally takde folik asid atau biotin atau kedua-duanya sekali)? Kerana folik asid dan biotin ni harganya sangat mahal.

Tak caye cuba pegi check...lengkap ke tak lengkap?

Kenapa pengambilan B Komplek amat penting untuk tubuh?

Penting untuk membantu memecahkan dan membebaskan tenaga daripada makanan (glukos) untuk mengekalkan sistem saraf yang sihat. Vitamin B tidak boleh disimpan didalam badan jadi anda perlu mengambilnya dalam diet setiap hari. Vitamin B Komplek juga bertindak untuk mengubah kalori menjadi tenaga. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dalam banyak-banyak pilihan Vitamin B Komplek kenapa anda MESTI pilih Shaklee B Complex with Folic Acid?

1.Kerana Vitamin B Komplek paling lengkap dengan kelapan-lapan jenis Vitamin B yang penting untuk badan. B complex yang bagus sepatutnya lengkap terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1),riboflavin (B-2),niacin(B-3),pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.

2. Dihasilkan mealui sistem penyerapan bioaktif berpaten yang menjamin kualiti B Komplek (B Komplek merupakan Vitamin yang mudah termusnah)

3. Lengkap dengan Folik Asid dan Biotin.

4. Mampu tahan 4 bulan untuk satu botol.

5 Hanya RM 56.98 (RM56)


Banyak kelebihan yang terdapat di dalam B Complex Shaklee:
  1. Menghasilkan tenaga serta berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
  2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
  3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
  4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku serta rambut.
  5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
  6. Mencegah stress.
  7. Menguatkan antibodi badan.
  8. Penting untuk aktiviti sel genetik.
  9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
  10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel darah merah.
  11. Mencegah anemia.
So macam tula B Complex bekerja untuk menukarkan glukosa (gula) dalam darah kepada tenaga. Jadi glukosa takkan terkumpul dalam badan lagi dah..next apa jadi? Jadinya bacaan dalam darah juga akan turun..jelas kan? So tunggu apa lagi cegah sebelum kena, kawal dan rawat sebelum melarat.

Apa-apa boleh tanya Husna, even and kalaupun Husna taktahu jangan bimbang Husna punya team yang boleh guide dan bantu anda fight dengan DIABETES ni..Insyaallah.

'hen feel free to explore here & there around kotakconteng.blogspot.com.

No comments:

Post a Comment