Wednesday, 26 July 2017

CARA-CARA ELAK TULANG RAPUH

Tulang yang rapuh terbentuk daripada tulang belakang yang lemah pemakanannya! Fakta atau sekadar untuk menakutkan? Ke untuk melariskan any produk? Jum kita fahami dulu sebelum kita judge ok..jangan sampai kita deny keperluan diri kita plak.. warning: rugi kalau sape-sape tak proceed bacaan ni betul-betul  dan faham sebab semua dari kita/anak kita/saudara kita,anyone laa mungkin akan atau sedang alami keadaan ni..  Bismillah 

Tulang belakang kita secara normalnya ada 30 vertebrea..tulang yang bentuk2 pelik tu yang kita nampak bertingkat-tingkat..nampak kukuh dan kuat je kan? Mestilah kukuh untuk support tubuh kita..sebab tu jugak namanya tunjang…antara vertebrae ni diasingkan dengan karlitaj disc (tisu penghubung) dan membentuk sendi yang membolehkan kita bergerak.

Tulang belakang perlu kuat untuk memberi sokongan kepada bahagian tubuh yang lain jugak. Maka tulang kita ni perlukan penyuburan untuk elak tulang mudah retak, bengkokan tulang (bongkok) malah untuk lindungi organ-organ dalaman juga kita perlukan sokongan tulang belakang yang kuat dan sihat.

Setiap sel tubuh berada di bawah fungsi saraf tulang belakang yang sihat. Sistem peredaran, jantung even saluran darah juga terletak didalam tulang belakang. Apa sahaja yang menyebabkan gangguan tidak normal pada tulang belakang automatic akan memberi kesan kepada fungsi tubuh lain.  Sentiasa ada perkaitan.

Pemakanan yang betul (nutrient yang tepat untuk tulang) penting untuk pembentukan tulang yang kuat dan fleksibel untuk menentang tekanan dan jugak untuk menyerap kejutan tanpa keretakan – contoh: apabila tetiba kita tersadung, kalau tulang kita cukup kuat ini akan membantu menentang atau meminakan kesan jatuh tu macam tak mudah retak ke, patah ke…kalau terkesan sekalipun sekadar luka-luka kecik je atau lebih bertuah takde kesan pun – Alhamdulillah.

So simplenya dengan pengambilan nutrient yang tepat dan betul untuk tulang rangka kita akan menjadi kuat dan badan jugak lebih terlindung dari kejutan fizikal..kan?

So apa nutrient-nutrient penting untuk tulang kuat, penyembuhan tulang retak dan pertumbuhan tulang patah? Antaranya: kalsium, fosforus, Vitamin C, Vitamin D dan Magnesium

Mana nak dapat semua ni? Dari makanan harian dan jugak pemilihan suplemen yang tepat.

Jum kita fahami apa kepentingan vitamin-vitamin ni sebelum kita decide why do we need these vitamins damn much??? Tak boleh skip. Apalagi yang sedang berhadapan masalah tulang retak dan patah..

CARA MUDAH MENGUBATI TULANG PATAH

Kalsium dan fosforus berfungsi untuk memberikan makanan kepada tulang bagi menggantikan galian yang hilang melalui proses metabolism.. Sepanjang proses penghadaman antaranya, zat-zat galian tulang dikoyak dan jugak dibina semula melalui aliran darah antara rangka dan bahagian2 badan yang lain. Proses pencernaan yang sama menghantar sejumlah bekalan kalsium matrik atau bahan berspan di dalam kaviti tulang. Dan kalsium memerlukan fosforus untuk pengenduran otot, deguan jantung dan pembekuan darah. Jika kalsium dan fosforus yang diperlukan untuk proses ini berkurang/tak cukup darah akan mengambilnya dari tulang!! Lama-kelamaan kalau tubuh kita keep dropping kalsium dan fosforus maka tulang akan menjadi kering dan reput. So bila jatuh mudah je tercedara dari dalam. Sebab tulang yang supposed to protect inner body pun tak kuaddd.. how come!!!

Apa kesan kehilangan atau kekurangan kalsium dan fosforus ni? – tulang akan berongga dan akan mudah terkena sengal tulang yang kronik, sakit belakang dan badan dah tak boleh straight dengan betul-or simple word is bongkok! Mudah patah dan retak pastinya.

Kita nak jadi macam ni ke???

Untuk bantu kelancaran metabolism badan yang baik dan tulang yang kuat kita perlukan bekalan galian pembina tulang yang betul dan tepat. [Hsna seriously tamau jadi macam kat atas tu..janji pasni nak lebih disiplin konsisten Ostematrix..Insyaallah. moga terlaksana..]

Kalsium berfungsi untuk menyuburkan matriks tulang belakang untuk memenuhi pembukaan berupa span dengan tulang yang kuat. Dan kalsium tu sendiri diperlukan secara sendirian untuk memetabolikkan kalsium supaya ia tidak bergumpal sebaliknya tersebar dan dapat menguatkan vertebrae, kartilaj dan saraf supaya tulang belakang dapat disegarkan semula sentiasa.

Vitamin C bersama-sama bioflavonoid (komponen Vitamin C) membantu menghasilkan reaksi yang akan menguatkan tulang belakang.

Kehadiran Vitamin C ini membantu mengaktifkan kalenjar adrenal kita untuk membebaskan nutrient dan hormone yang terlibat untuk menguatkan tulang belakang dan jugak tulang-tulang lain. Proses bekalan dan permintaan inilah yang membantu mengembalikan fleksibiliti, kesihatan dan kekuatan keseluruhan tulang terutamanya tulang belakang sebagai tunjang.

Manakala kehadiran magnesium dan Vitamin D yang mendapat tenaga yang dibekalkan oleh Vitamin C diperlukan untuk membantu penyerapan  semaksimum mungkin oleh tulang. Sebab tu salah satu faktor pemilihan kalsium yang baik ada disertakan sekali dengan Vitamin D di dalamnya. Kalsium tak boleh hadir dengan sendirinya. Ia juga memerlukan faktor lain seperti Vitamin D, fosforus, Magnesium dan Vitamin C untuk penyerapan yang baik kepada tulang.

Source from Encyclopedia of Power Food by Carlson Wade

Dan kenapa perlu pilih caplet kalsium Ostematrix ni berbanding suplemen kalsium yang lain-lain?

Kerana Ostematrix caplet kalsium yang paling lengkap dimana formula uniknya dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati: mengandungi kalsium, magnesium,fosforus dan Vitamin D, Zinc, Kuprum, Manganes dan boron.

KEPENTINGAN KALSIUM UNTUK TULANG


Sebelum nak pilih apa-apa brand kalsium sekalipun pastikan ada kandungan ni supaya penyerapan berlaku pada kadar paling maksimum dan menghalang endapan sesetengah mineral.

Vitamin D
Ia membantu meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka

Magnesium
Magnesium adalah sejenis ion positif no 2 penting dalam tubuh. Fungsinya untuk menggalakkan komposisi tulang dan rawan, membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk hasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan jantung, haling endapan kalsium

Zinc, boron, manganes dan kuprum
Memelihara metaboslisme kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang dan rawan (sendi)

Keseluruhannya Ostematrix ini fungsinya untuk membina tulang sihat dan menghalang kehilangan tulang!

Ostematrix is back gayis!! Place your order with me now 011.2557.9903- please be mind its limited yee


14 comments:

  1. Kalau muda-muda dapat tulang rapuh memang bermasalah lah nak hidup kan...

    ReplyDelete
  2. Bo's mama tgh mkn ostematrik ni sebab tulang dia Kan retak

    ReplyDelete
  3. Ostermatrix ne memang terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju! hehe...luv it from sunrise to sunset tau..

      Delete
  4. Betapa pentingnya penjagaan tulang..tak boleh ambil mudah

    ReplyDelete
  5. adoi scaaary nya.. as someone yang da pernah patah tulang blakang memang ini adalah aspek penting nak dijaga. since tak minum susu.. memang kena cari alternatif lain. kena amek pil calsium..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu~~~~ sama la Hsna xsuka susu tp masa sama masalah krg kalsium..mmg oste jadi pilihan terbaik dan utama!

      Delete