Wednesday, 31 May 2017

BOLEH KE NAK KEKAL MUDA SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN?



Vitamin yang cukup akan slow down kan aging proses seseorang tau!

Dan kesan penuaan ni bukan related dengan awet muda dan kecantikan semata .tapi sebagai pengukur tahap kesihatan kita. korang tau kan kesan penuaan ni la penyebab macam-maca masalah kesihatan. Bila sel matang (menua) dan mati tapi tak diganti dengan yang baru tu yang badan tak dapat support dan mula  laa macam-macam kesan tak elok. 

Badan kita ni bukan makin lama makin muda tau..tapi makin lama makin banyak yang kurang, makin menua, makin   banyak yang stop ... contoh penghasilan kolagen makin berkurang bila kita cecah 25 tahun, kematangan tulang kita dah terhenti bila usia dah capai 5 tahun..masa ni kalau muda-muda dulu memang kurang ambik kalsium, korang rasa la kesannya seawal usia   30 an…sebab kalsium makin tade sedangkan tulang kita nak guna sampai tua, sedangkan kita membuang setiap hari tapi usus tak dapat cukup kalsium, caner tak sembelit…cer jawab?  Nampak tak efeknya tu…so ada cara ke nak lambatkan atau hentikan penuaan ni? Adaaaa..mesti ada punya..kita continue yee                                               

Dalam buku Dr Saifuzzaman Yusof ulas bahawa semua benda hidup mempunyai satu bahan yang kita panggil gen. kita semua.ye awak,  saya, dia dan kita semua ada gen yang mengawal segala aktiviti system tubuh kita. yang memberi identity kat diri kita. ini la dia GEN. pusat stesen utama bagi tubuh kita.   

Dan ada satu bahan yang boleh terus menghidupkan gen ni. Ia dipanggil RESVERATROL. Iaitu satu bahan yang berkapasiti tinggi yang berperanan sebagai sumber antoksidan tinggi untuk halang sel badan dari mati dengan cepat. bahan ini akan memicu pengaktifan gen penuaan kita semua. Amazing kan? 

Resveratrol menghidupkan gen  yang mengaktifkan pemanjangan usia kita semasa kita berada dibawah keadaan tertekan atau apa keadaan sekalipun. Kita maklum kan bila under tekanan banyak yang tak elok dari yang elok yang berlaku yang memberi kesan terhadap kesihatan kita.  Bahan aktif yang dipanggil “sirtuins” memperlahankan jam rangka bagi sel supaya boleh bertahan dan hidup lebih lama. Yee bila sel sihat kita pun sihat. And vice & versa! 

Sirtuins mampu memberikan isyarat kepada sel dalam badan kita dan ia akan menghalang setiap signal yang mempercepatkan proses penuaan. So proses ni menyebabkan  penuaan  sel menjadi perlahan dan mampu ‘beli’ masa dan memberikan masa untuk sel DNA yang hampir rosak dibaiki semula dan lengahkan proses penuaan. 

Kajian dalam makmal jugak membuktikan resveratrol ni mampu untuk turunkan gula darah, lawan barah dan kanser, atasi keradangan dan kurangkan masalah-masalah berkaitan kardiovaskular. So resveratrol ni bantu kita untuk memberi masa kepada sel untuk memperbaiki diri dan hidup lebih lama. 

Kita mampu dapatkn kesan daripada resveratrol dengan segera tapi mestilah bahan ini diambil secukupnya dan diambil secara konsisten. Bukan sekali ambik haa dah ok, dah boleh stop, ia berterusan. Donia ni pun tak kekal apalagi benda yang kita guna tiap hari…kan? Kan? bila habis diguna wajib la kena topup, kena tambah

Ada banyak buah yang mengandungi resveratrol ni antaranya anggur, beri biru, kranberi, plum. Tapi even buah -buah sahaja tak mampu  bekalkan kita resveratrol yang banyak. Sedangkan kita perlu ambil pada jumlah yang banyak. Larat ke nak beli anggur berkilo2 tiap hari? Mampu?larat?  

So ambil buah tu perlu tapi perlu jugak untuk topup dengan sumber lain supaya kita dapat resveratrol secukupnya sebagaimana tubuh kita nak. Pilihan terbaik lain yang kita ada? If ai may sajes ai would like to share about resveratrol in Vivix. Gabungan resveratrol dan polifenol dalam Vivix menjadikan Vivix satu-satunya tonik antioksidan yang paling exclusive dan mengandungi 13xganda kepekatan resveratrol yang mampu tembus masuk ke tahap sel selular aka peringkat gen directly. super pawer.  so apa-apa kecacatan (punca penyakit timbul) pada gen Insyaallah Vivix boleh improve dan repair pada peringkat akar terus - gen. 

Dan mana-mana penyakit yang baru je nak jadi Insyaallah Vivix  melambatkan penyakit tu timbul dalam masa yang sama baiki balik kecacatan tadi tu. ni yang macam Hsna terangkan tadi Vivix bantu sel untuk 'beli' masa sepanjang proses repair dan improve sel-sel tadi. 

Once dah jatuh sakit dan kita ikhtiar dengan segala cara dan ruang peluang yang ada. Insyaallah dengan izinNya tiada yang mustahil. Cegah dan sembuh atau cegah dan rawat! Dua perkara dan keadaan yang berbeza tu tau. 

Pada pendapat korang yang mana  kita patut kejar? Pada Hsna cegah dan sembuh itu lebih baik.  Apapun cegah awal-awal sebelum apa-apa itu yang paling baik dan pasti terbaik. Vivix ramai-ramai jum..   kita cegah dan belajar untuk hidup lebih bahagia dan sihat! Insyallah…

Moga dapat sesuatu dari entry hari ni…I really hope uolls get something worth to read kali ni…. Hope so!  wanna know more about Vivix boleh tanya Hsna directly tau..lebih banyak lagi yang Hsna nak share ilmu2 ni not juz about Vivix semata tapi tentang kebaikan resveratrol as general dan dalam Vivix spesifiknya. Vivix itu vivix laa..tapi yang penting kita aware kebaikan resveratrol yang terkandung dalam Vivix ni..osem product tau. rugiiiiii sangat sape yang pandang sebelah mata je kat Vivix ni...sayang seribu kali sayang...sayang duit ? im sorry ai lagi sayang diri ai.. eh? hihihi semua orang sayang diri sendiri kan..kan? 


😉


Salam sayang Hsna Rahman, Shaklee Independent Distributor 1185474. #YourHealthyBeautyPartner! #VivixForBetterLife #VivixLover 

26 comments:

  1. kawan sya ade sorg consume vivix and die kate mmg nampak effect die in a week (or two, x ingat)

    macam sya, sya susah nk commit dengan supplement nih. insyaallah nnt bile dah ready nk berdisiplin, sya nk try jugak la. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh bestnya.. klu yg mmg sihat mmg cepat laa nampak kesan luarannya..tepanar gituw kat kulit

      jum sya..jum jum klu sorang2 mngkin ssh la nak konsisten tapi team sama2 kita push ..tapi sebenarnya klu smngt kita nak tu tinggi tak ssh pun nak konsisten..hihi

      Delete
  2. Replies
    1. alhamdulillah..akak dah cuba ke? klu belum jum kita sepakat ramai2 jd muda sihat dgn Vivix as a supplement dan kita jaga makan leklok

      Delete
  3. vivix the best supplement...:)

    ReplyDelete
  4. paling takut sugar level kan.. kena jaga2 esp at my age ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa memang..klu tak control naya la

      kena jaga pemakanan, ambik suplemen daily sebagai sokongan, esersais dengan konsisten supaya bdn kkl cergas,Insyaallah

      Delete
  5. Dengan pengambilan supplement seperti Shaklee anda pasti akan kekal sihat dan cantik inshaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..take supplement sebagai supporter untuk tubuh kekal sihat dan cantik

      Delete
  6. Wah good sharing. Banyak saya belajar dari awak. 😊 vivix memang best

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..trm ksh cikkyra =)

      cuba vivix jum..

      Delete
  7. Macam menarik je vivix ni. Akak skrg amalkan multi-vit dengan coconut oil je. Tu pun punya la payah nak consistent... hihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik pun rugi besar tak cuba tau kak

      Hsna pun konsisten dgn multivitamin jugak, dulu ambik jugak vco tapi skrg dah xambik dah..lebih sesuai dgn suplemen Shaklee ni

      Delete
  8. suka baca testimoni mereka yg kembali sihat dan bertenaga dgn vivix ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tumpang heppi kan..Vivix ni sebahagian usaha je yg bagi ilham untuk cuba Vivix Dia, yang bg sembuh after cuba Vivix pun Dia.Alhamdulillah
      #syukurselalu

      Delete
  9. Replies
    1. alhamdulilah. trm ksh sudi ke sini..datang la lagi.. hihihi

      Delete
  10. samalah..mencegah lebih baik..

    ReplyDelete
  11. Knew about Resveratrol waktu bekerja as a consultant di GNC. Most of their fish oil products do have this ingredients, which really helps for those yang ada masalah dengan kolesterol. Me, myself take fish oil for my well-being and dapat rasa effectnya after a few weeks consuming it.

    ReplyDelete